Dahlsten, Annika & Laakso, Markku

Annika Dahlsten studied art at Turku Arts Academy and graduated from printmaking and animation. She also studied at Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, Belgium (1997) and Turku university (2008). A part of her artistic pursuit is teaching, curating exhibitions and writing about art.

Markku Laakso studied art at Turku Arts Academy and graduated from the Fine Arts department. He has been active in the organisational field of art in South West Finland.

Annika Dahlsten and Markku Laakso are a couple and a collaboration group. Together they work with photography, media art and performance. Dahlsten & Laakso have exhibited in various exhibitions and performed in festivals  both in Finland and abroad. They made their first series of photos “Temptation of the North” displaying an Elvis look-alike character on a journey in Lapland. Their latter projects were inspired by Markku Laakso’s family history. The Sami heritage is a part of Markku’s heritage. Defining the Sami identity had been a long process and a journey to his own history and persona.

Annika Dahlsten on valmistunut Turun AMK:n taideakatemiassa kuvataiteilijaksi ja animaatio-ohjaajaksi. Hän on opiskellut myös Antwerpenissä Belgiassa Koninklijke Academie voor Schone Kunsten -oppilaitoksessa (1997) sekä Turun yliopistossa (2008). Hän on toiminut myös opettajana, kuraattorina ja kirjoittanut taiteesta.

Markku Laakso on valmistunut Turun AMK:n taideakatemiasta kuvataiteilijaksi. Hän toimii aktiivisesti myös taiteen järjestötoiminnassa Lounais-Suomessa.

Annika Dahlsten ja Markku Laakso ovat pariskunta ja yhteistyökumppaneita. He työskentelevät yhdessä valokuvauksen, media- ja performanssitaiteen parissa. Dahlstenilla ja Laaksolla on ollut useita näyttelyitä ja he ovat esiintyneet festivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Heidän ensimmäinen kuvasarjansa oli Temptation of the North, jossa Elviksen kaksoisolento seikkaili Lapissa. Heidän myöhempiä projekteitaan on inspiroinut Markku Laakson saamelainen sukuhistoria. Saamelaisen identiteetin määrittely on ollut pitkä prosessi ja matka hänen omaan historiaansa ja persoonaansa.